снмка: New Zealand Labour Party, УикипедияМинистърът на образованието Крис Хипкинс се

...
снмка: New Zealand Labour Party, УикипедияМинистърът на образованието Крис Хипкинс се
Коментари Харесай

Крис Хипкинс ще бъде новият премиер на Нова Зеландия

снмка: New Zealand Labour Party, Уикипедия

Министърът на образованието Крис Хипкинс се чака да стане новият министър-председател на Нова Зеландия, откакто се оказа единственият претендент в конкуренцията за заместител на подалата оставка Джасинда Ардърн, съобщи Асошиейтед прес.

За да заеме длъжността, 44-годишният Хипкинс ще би трябвало да бъде одобрен в неделя и от съпартийците си от парламентарната група на Лейбъристката партия, само че това е просто условност. 

В четвъртък Ардърн шокира петмилионната Нова Зеландия с новината, че подава оставка след пет и половина години на премиерския пост, предава Българска телеграфна агенция.

Липсата на други претенденти значи, че депутатите от партията са се обединили към кандидатурата на Хипкинс, с цел да избегнат допустима продължителна конкуренция за лидерския пост и да показват вътрешнопартийно единение след отдръпването на Ардърн, отбелязва Асошиейтед прес.

Хипкинс ще бъде министър председател за по-малко от осем месеца, тъй като в Нова Зеландия предстоят парламентарни избори. Проучванията на публичното мнение сочат, че лейбъристите изостават от главния си противник, консервативната Национална партия.

Хипкинс стана прочут около пандемията от ковид, когато беше назначен за министър за ограниченията против КОВИД-19 и отговаряше директно за преодоляването на рецесията. Но той и другите либерали дълго време бяха в сянката на Ардърн, която се трансформира в световна икона на лявото и демонстрираше нов жанр на ръководство.

Ардърн, която стана водач на страната си, когато беше единствено на 37 години, беше хвалена по целия свят за дейностите си след най-тежкото всеобщо ликвидиране в историята на Нова Зеландия и в началните стадии на пандемията. Но тя се сблъска с възходящ вътрешнополитически напън и язвително отношение към себе си от някои направления, с каквото нито един предходен новозеландски министър председател не се е сблъсквал.

В четвъртък, едвам сдържайки сълзите си, Ардърн разгласи пред кореспонденти, че не по-късно от 7 февруари ще се отдръпна от поста си.

" Знам какво коства тази работа и знам, че към този момент не разполагам с нужните сили, с цел да я правя, както би трябвало. Толкова е просто ", сподели тя.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР